Ce este ata dentara si cum se foloseste? – Clinicile DentoCare
dinti albi frumosi
Ce pot face pentru a ajuta la prevenirea problemelor de sanatate orala?
martie 3, 2016
profilaxie
Despre periutele interdentare
martie 9, 2016
Show all

Ce este ata dentara si cum se foloseste?

ata dentara

Ce este ața dentară?

Patruzeci (40%) din suprafața dentară este reprezentată de spațiile dentare interproximale, zone unde periajul obișnuit nu poate să curețe eficient placa bacteriană. Atunci când spațiul dentar nu ne permite insinuarea unei periuțe dentare, (dinți naturali sau lucrări protetice cu contacte strânse, în suprafața, înghesuiri dentare, ambrazuri gingivale acoperite în totalitate de papila dentară),pentru curățarea suprafețelor proximale se utilizează ața dentară.

Ața detnară a fost inventată în anul 1819 de un dentist American pe nume Levi Spear Parmly care a început să recomande pacienților săi, să iși curețe spațiile interdetnare cu un fir de mătase subțire. În anul 1898 Firma Johnoson& Johnson a obținut patentul pentru ața dentară. Inițial era concepută ca un fir unic, subțire de mătase exact ca firul de mătase folosit de chirurgi pentru suturi. In anii 1940, mătasea a fost înlocuită cu nylonul, material cu proprietați superioare care a permis și asocierea cu ceara pentru inventarea aței dentare cerate, iar mai târziu , în anii ’50, tot din nylon s-a creeat prima ață dentară bandă. Unul din materialele modern folosite în tehnologia flossului este Gore-Tex, iar cu timpul au apărut și nenumărate variații de ață dentară : cerată/ necerată, Fir/bandă, soft/hard, cu /fară arome,cu /fară substanțe antiseptice, etc.

Utilizarea aței dentare (flossing-ul):

Există mai multe metode de utilizare a aței dentare simple, dar vom descrie în contiunare doua dintre ele, cele mai usor de utilizat.

1) Tehinca înfășurării pe degete: se utilizează 30-40 de cm de ață dentară nouă și se înfasoară pe degetele mijlocii ale ambelor mâini, păstrâd o distanță de 2-3 cm între degete. Se introduce ața în spațiul interdentar, sprijinind cu policele pentru maxilar și cu indexul pentru mandibulă, până trece de punctul de contact. Mișcările trebuie să fie controlate, blânde pentru a evita lezarea papilei dentare. Se exacută mișcări verticale pe fiecare față proximală, de 4-5 ori, până la inserția epitelială, apoi se scoate firul din spațiul interdentar. Se desfăsoară ața de pe degete, înlocuind porțiunea uzată cu alți 2-3 cm de ață nouă. Se continuă în același fel pe toată arcada.

2) Tehnica buclei sau tehinca circulară: se recomandă pacienților mai puțin îndemanatici. 45 de cm de ață dentară se lega la capete formând o buclă. Degetele celor doua mâini se introduc în buclă, indexul și policele fiecărei mâini fixează ața dentară la distantă de 2-3 cm, și introduce, în felul descris, anterior firul de ață interdentar. Urmează mișcările verticale amintite, scoaterea firului, și înlocuirea porțiunii uzate cu una nouă.

Pentru pacienții mai puțin îndemânatici există “ floss holder”- ul, un dispozitiv de plastic în formă de furcă – “Y”, care menține ața dentară în tensiune și facilitează utilizarea.

Indicațiile flossingului:

  • Îndepărtarea resturilor de pe suprafețele dentare proximale la dinții înghesuiți sau cu puncte de contact ferme
  • Curățarea feței distale a ultimului molar
  • Se indică utilizarea o dată pe zi , de preferat seara.

Contraindicațiile flossingului:

  • Pacienți cu spațieri dentare sau cu ambrazuri gingivale largi, goale, datorită ineficienței, se preferă superflossul sau o periuță interdetnară.
  • Se contraindică mișcările orizontale care pot duce la uzuri ale cementului radicular.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *