Coroana metalo-ceramica – Clinicile DentoCare
Coroana ceramica pe suport de metal

Coroana metalo-ceramica. Tehnologie CAD-CAM

Promotie pe perioada limitata - 490 RON / element

Coroanele metalo-ceramice sunt realizate in laboratorul de tehnica dentara prin frezare computerizata cu tehnologia CAD-CAM.

Dispunem de laborator propriu, iar toata aparatura CAD-CAM este de ultima generatie.

Promotia este valabila pentru o perioada limitata. Pentru a beneficia de pretul afisat chiar si dupa ce expira promotia, rezerva oferta online apasand pe butonul "Rezerv oferta".

Rezerv oferta

Informatii generale

Coroanele ceramice pe suport metalic reprezinta o imbinare a rezistentei mecanice a metalului si a calitatilor estetice ale materialului ceramic. Coroana metalo-ceramica este alcatuita dintr-o capa metalica turnata, acoperita complet sau partial de un strat de portelan.

Metalul suport pentru ceramica poate fi un metal nobil (aur 20 sau 22 carate), fie un aliaj din metale nobile (aur sau argint cu platina sau paladiu) sau din metale nenobile (crom-cobalt, cupru, aluminiu, nichel). Daca va doriti o coroana rezistenta si in acelasi timp estetica, coroana ceramica pe suport metalic este cea mai buna alegere.

Despre ceramica dentara

Ceramica dentara este cea mai buna alegere pe care o poate face un pacient in cazul unei lucrari dentare, fie ca este vorba de o restaurare redusa fie de o punte dentara sau proteza mobilizabila extinsa.

Calitatile ceramicii sunt net superioare oricarui alt material fizionomic folosit in stomatologie, fiind singurul care are atat o estetica deosebita (gama mare de culori, transluciditate apropiata de cea a dintilor naturali) cat si o rezistenta excelenta la masticatie.

Coroanele mixte metalo-ceramice pot fi:
 • partial fizionomice - numai fata vestibulara este placata cu materialul ceramic;
 • total fizionomice - dintele este acoperit in totalitate de materialul ceramic.
Avantajele coroanelor metalo-ceramice
 • Aspectul estetic excelent.
 • Stabilitate coloristica in timp.
 • Au avantajul unic reprezentat de faptul ca metalul folosit ca suport realizeaza legaturi chimice cu invelisul ceramic, ceea ce confera acestor coroane o deosebita rezistentă si protectie in timp a dintelui. Acest avantaj nu apare in cazul celorlalte coroane dentare a caror fixare se realizeaza pe baza factorilor mecanici.
 • Biocompatibilitate.
 • Rezistenta mecanica.
 • Ceramica este disponibila in diverse culori, astfel ca se poate asorta culoarea coronitei cu cea a dintilor naturali. Coroanele ceramice pot fi lucrate chiar in doua culori, pentru pacientii în cazul carora culoarea naturala a dintilor este mai galbena spre gingie.
Dezavantajele coroanelor ceramice pe suport metalic
 • Avand in vedere suportul metalic, este necesara aplicarea unui strat opac sub portelan, ceea ce face dificil de redat culoarea si transluciditatea dintelui natural.
 • Prepararea invaziva a dintelui - sunt necesare devitalizarea pulpara si reduceri mari de tesut dentar inaintea restaurarii coronare.
 • Pe masura ce pacientul inainteaza in varsta, retractia gingivala duce la aparitia unei dungi inchise la culoare, la baza dintelui - substratul metalic. Acest neajuns poate fi eliminat in cazul coroanelor cu guler ceramic sau a coroanelor ceramice pe suport de zirconiu.
 • Desi sunt mai puternice decat coroanele integral ceramice, coroanele metalo-ceramice sunt mai putin rezistente decat cele total metalice.

Etapele de realizare a coroanei metalo-ceramice sunt urmatoarele: slefuirea si luarea amprentei, proba scheletului metalic, proba ceramicii nelustruite si cimentarea coroanei cu ceramica finisata.

Prepararea dintelui consta in slefuirea acestuia in forma cilindro-conica, iar bontul trebuie sa aiba prag. Slefuirea reprezinta un element esential in reusita estetica si functionala a coroanei; structura de baza a dintelui trebuie sa ofere suficient spatiu pentru grosimea materialului selectat.

Realizarea acestei coroane in laborator consta in mai multe etape: realizarea substructurii de rezistenta - capa metalica, apoi depunerea straturilor succesive de portelan, acesta fiind ars strat cu strat. Fixarea coroanele metalo-ceramice se realizeaza cu cimenturi ionomere sau cimenturi pe baza de rasini diacrilice.