Mituri despre aparatele dentare

Din ce in ce mai multi pacienti au inceput sa se intereseze si sa caute informatii despre aparatele dentare, ceea ce este un lucru foarte bun. Insa, unele informatii pe care le poti gasi pe internet sunt doar simple mituri. Iti prezentam cateva dintre acestea:

1. Aparatul nu functioneaza in cazul adultilor

Total gresit. Tratamentul cu aparate dentare functioneaza la orice varsta, atata timp cat pacientul nu prezinta probleme de sanatate orala grave. Unele tratamente la adulti pot dura mai mult decat ar dura in cazul copiilor sau adolescentilor deoarece structura osoasa la adulti s-a oprit din dezvoltare, iar uneori este nevoie de tratamente adiacente pentru a corecta anumite anomalii.

Chiar daca abordarea tratamentului ortodontic la adulti poate fi diferita, nu este niciodata prea tarziu sa porti aparat dentar. Un zambet frumos si sanatos este la fel de important si la 15 ani dar si la 40 de ani.

2. Tratamentul ortodontic este dureros

In ultimii ani, tehnologia in acest domeniu a avansat iar dimensiunile bracketi-lor au devenit mai mici, mai bine finisate si mai putin iritante pentru buze, obraji si limba. Aplicarea aparatului dentar nu este deloc dureroasa insa, in unele cazuri, pacientii pot resimti disconfort sau o durere la nivelul dintilor, care dispare dupa cateva zile.

3. Durata tratamentului este garantata

Medicul specialist ortodont nu poate sti cu exactitate durata unui tratament, el poate face doar o estimare. De asemenea, nu poti compara durata tratamentului personal cu a altui pacient. Sunt foarte multi factori care pot influenta acest lucru, cum ar fi: densitatea osoasa a pacientului, felul in care raspund dintii la fortele aplicate asupra lor, neprezentarea la controalele periodice, etc.

4. Dupa ce scot aparatul dentar dintii vor ramane drepti pentru toata viata

Este de retinut faptul ca dintii, prin natura lor, au un anumit grad de mobilitate, iar pe parcursul vietii, acestia au tendinta de a-si modifica pozitia datorita fortelor masticatorii ce se aplica asupra. Ca acestia sa isi pastreze pozitia obtinuta la finalul tratamentului, dupa indepartarea aparatului dentar, medicul ortodont recomanda purtarea gutierei de contentie si a firului de contentie.

Menu