Dinții sunt o parte importantă a vieții noastre. Aceștia sunt vitali pentru procesul de masticație, ne ajută să avem o bună dicție și au un rol estetic foarte important: zâmbetul nostru nu poate să fie complet fără dinți sănătoși, albi și drepți.
O persoană adultă are 30 de dinți (cu excepția măselelor de minte), adică 14 dinți sus și 14 dinți jos. Aceștia sunt grupați pe categorii: 8 incisivi, 4 canini, 8 premolari și 8 molari (la aceștia se mai adaugă și 4 molari de minte care pot sau nu să se dezvolte).
De multe ori se intâmplă ca aceștia să crească într-un mod inestetic și chiar dureros – aici intervine aparatul dentar.
Aparatele dentare au rolul de a corecta următoarele probleme:
- Alinierea greșită (dinții sunt înghesuiți sau nealiniați corespunzător);
- Dacă mușcătura nu se realizează corect, dinții trebuie corectați;
- Probleme ale articulației cauzate de mușcătura incorectă;
- Dacă scrâșnești din dinți foarte des, vei dezvolta probleme care pot duce la afecțiuni grave;
- Aspectul zâmbetului nu este cel dorit de tine.
Când putem apela la un tratament ortodontic si un aparat dentar?
Este indicat ca tratamentul ortodontic sa fie luat in considerare la o vârstă cât mai fragedă. Asta înseamnă că se poate purta un aparat dentar inclusiv în perioada dinților de lapte. Chiar dacă aceștia vor cădea, fiind înlocuiți de dinții permanenți (de adult), aparatul dentar are rolul de a stimula creșterea în bune condiții ale oaselor maxilare. Cel mai frecvent in perioada dentitiei de lapte sunt purtate aparatele dentare mobile.
Avantajul constă în faptul că dinții permanenți vor crește și se vor alinia pe pozițiile corecte sau, dacă o să fie ulterior cazul pentru un nou aparat, procesul și tratamentul nou va fi unul mai simplu și de o durată mai scurtă.
Aparatul dentar nu este doar pentru copii
Multe persoane cred că, odată ce ai avansat în vârstă, dinții nu se mai pot corecta prin purtarea unui aparat dentar. Fals – acesta poate fi aplicat atât la adulți, cât și la copiii cu dantura definitivă, indiferent de vârsta sau problemele dentare ale acestora.
La adulți, deoarece oasele nu mai sunt la fel de maleabile, tratamentul poate dura mai mult, acesta fiind singurul inconvenient. Însă, pe termen lung, este mai bine să porți aparat dentar, alternativa fiind să rămâi cu un zâmbet inestetic, riscând inclusiv să dezvolți anumite probleme dentare si de articulație.
De aceea, este recomandat să discuți cu medicul specialist ortodont și să apelezi din timp la un aparat dentar.
Ce tipuri de aparate dentare fixe există?
Există 2 tipuri de aparate dentare fixe:
- Aparatul dentar fix, care poate să fie de mai multe tipuri :metalic, ceramic sau safir – acesta există în stomatologie de zeci de ani și este opțiunea cea mai des solicitată de către pacienți. Prezintă costuri reduse, o eficiență crescută și rezultate foarte bune.
- Aparatele dentare autoligaturante – folosesc un sistem cu brackeți speciali, aceste aparate oferind cel mai înalt grad de calitate și de precizie, fiind o inovație în ortodonție.
A doua opțiune este recomandată pentru persoanele care vor să aibă rezultate într-un timp cât mai scurt. Noi utilizăm aparatele dentare autoligaturante DAMON, produse de compania Ormco, lider mondial in produse de ortodonție. Sistemul DAMON elimină în totalitate aplicarea modulelor elastice, fixarea arcului fiind realizată cu o ajutorul unei clăpițe care se închide/ deschide.
Avantajul constă în faptul că, odată ce necesitatea aplicării acestor module/elastice este eliminată, arcurile special concepute pentru acest sistem glisează liber în brackeți, ceea ce duce la un tratament mult mai rapid față de aparatele dentare clasice.
Acest lucru înseamnă și mai puține vizite la controlul periodic, dar și un confort mai mare al pacientului.
Un alt avantaj al lipsei modulelor elastice este reprezentat de curățarea mai ușoară a aparatului dentar: acest sistem nou acumulează mult mai puțină placă bacteriană, iar curățarea se realizează mult mai ușor.
Vrei să ai un zâmbet de invidiat?
Te așteptăm la o consultație gratuită pentru a putea vedea exact care sunt opțiunile cele mai bune pe care trebuie să le urmăm și care este aparatul dentar potrivit pentru tine! Ne poți lăsa detalii despre tine, poți programa un consult sau afla informații suplimentare la office@dentocare.ro sau la numerele de telefon afisate pe site.