Aparatele dentare – Ce sunt? Care sunt beneficiile? Am nevoie de aparat?
Scopul unui tratament cu aparat dentar (tratament ortodontic) este de a trata diferite afectiuni de aliniere, inghesuire sau proeminenta a dintilor. Ajuta de asemenea la inchiderea spatiilor dintre acestia astfel incat dintii de pe arcada superioara sa calce corect pe cei din arcada inferioara. Astfel se obtine o muscatura (ocluzie) corecta care este foarte importanta, in primul rand, pentru sanatatea orala si fizica a pacientului, iar in al doilea rand, pentru a obtine un zambet frumos.
Tratamentul ortodontic nu se adreseaza doar copiilor. Foarte multe persoane trecute de prima tinerete au probleme cu alinierea corecta a dintilor, insa o data cu evolutia tehnologiei si a tehnicilor din medicina stomatologica, aparatul dentar a devenit si este in prezent o solutie foarte eficienta la care se poate apela, indiferent de varsta pacientului.
Ce tipuri de aparate dentare exista si cui se adreseaza?
Solutia cea mai buna pentru indreptarea danturii si pentru rezolvarea altor tipuri de probleme fiziologice si estetice produse de catre alinierea dintilur: un aparat dentar. Acestea trebuie purtate mereu pe toata durata tratamentului. In majoritatea cazurilor aparatele sunt fixe, insa exista si aparate mobile, care se pot da jos pe durata tratamentului. Pentru a afla ce tip de aparat ti se potriveste, o vizita la medicul specialist ortodont este chiar indicata.
Aparate dentare mobile
Acest tip de aparat dentar este folosit in special la copii, in cazul unei inghesuiri usoare a dintilor si pana la aparitia danturii definitive. Este compus dintr-o “placa” de material acrilat si o serie de elemente din sarma care ajuta la modificarea pozitiei dintilor. Avantajele acestuia sunt usurinta in igienizare si faptul ca se poate personaliza in diferite culori pentru a satisface exigentele copiilor.
Aparate dentare fixe
Un aparat dentar fix poate fi montat si indepartat doar de catre medicul specialist ortodont. Acest tip de aparat este cel mai frecvent intalnit dar si cel mai eficient, deoarece este capabil de a modifica pozitia dintilor intr-o maniera foarte precisa.
Un aparat fix este alcatuit, in mare, din bracketi care se cimenteaza pe suprafata dintilor si de un arc (denumit si “sarma” de catre pacienti) care trece prin mijlocul bracketilor si care este prins cu module elastice (aceste module pot fi de diferite culori, in functie de preferintele pacientului).
Cel mai frecvent tip de bracket utilizat in ortodontie este realizat din metal dar exista si variante din alte tipuri de materiale fizionomice destinate persoanelor care isi doresc un aparat dentar discret (bracketi transparenti sau intr-o culoare cat mai apropiata de cea a dintilor).
In aceasta categorie intra si aparatul autoligaturant. Acest tip de aparat este o varianta moderna , imbunatatita si cu rezultate superioare in majoritatea cazurilor clinice.
Alignere/gutiere
Alignerele (aparate dentare tip gutiera) sunt o alternativa a aparatelor dentare fixe, fiind realizate dupa forma dintilor pacientului din material plastic transparent. Acestea pot fi folosite doar in cazurile foarte usoare care necesita mici corectii de aliniere (de unde provine si numele). Avantajele acestui tip de aparat sunt: se poate pastra cu o mai mare usurinta o igienza dentara corecta, poate fi indepartat de catre pacient pe durata tratamentului, este discret. Insa prezinta si o serie mare de dezavantaje cum ar fi: nu poate fi folosit decat in cazurile foarte usoare de aliniere incorecta a dintilor, iar pretul este foarte ridicat (6000-9000 lei / arcada).
Beneficii
Beneficiile de pe urma tratamentului cu aparat dentar fix, pe langa indreptarea si alinierea dintilor sunt:
- Risc redus de aparitie a cariilor – dintii aliniati se curata mai usor in timpul periajului dentar, fapt care reduce placa bacteriana.
- Aspectul profilului facial este imbunatatit datorita miscarilor dintilor survenite la nivelul mandibulei si a maxilarului, dar si a centrarii liniei mediane.
- Rezolvarea problemelor la nivelul articulatiilor mandibulei (articulatia temporo-mandibulara) si a durerilor maxilarului.
- Reduce aparitia afectiunilor ce pot aparea asupra dintilor proeminenti
- Castigi un zambet de invidiat, care te va face mult mai increzator
Intrebari frecvente
La ce varsta este indicat sa port aparatul dentar?
Aparatul dentar este recomandat atat copiilor cat si adultilor. Desi marea majoritate a pacientilor sunt in special copii si adolescenti, varsta nu este un impediment, iar aparatul dentar poate fi purtat si in cazul persoanelor adulte.
Cum imi dau seama daca am nevoie de tratament ortodontic?
- Daca dintii sunt inghesuiti sau exista probleme de aliniere
- Daca muscatura este incorecta
- Daca exista probleme gingivale datorita muscaturii incorecte
- Daca scrasnesti din dinti foarte des
- Daca nu esti multumit de aspectul zambetului
De ce am nevoie pentru a incepe tratamentul cu aparat dentar?
Desi in ultimii ani aparatul dentar a devenit o moda, acest tip de tratament este totusi o procedura, un act medical si implica o serie de investigatii si pasi ce trebuie parcursi in prealabil. Este necesara o vizita la clinica stomatologica pentru o consultatie la medicul specialist ortodont si un set de radiografii si poze ale danturii pe care medicul sa le analizeze si pe baza carora se va realiza un plan de tratament personalizat pentru fiecare pacient in parte.